Състезания

“Екстремни” приключенски спортове

1 Mins read

Приключенските спортове се различават от традиционните състезания поради високите си залози и високия адреналин. “Екстремният спорт” се използва в различни страни за описание на тези дейности.

През 90-те години на миналия век някои маркетингови компании започнаха да рекламират тези игри, което им помогна да придобият популярност. От уиндсърф, кайтсърф и други авиационни спортове през бънджи скокове и свободен стил с парашут до екстремни спортове като скално катерене и пещерно гмуркане. тези спортове включват огромно разнообразие.

Има различни непредвидими аспекти на приключенските спортове, като планини, сняг, вода и вятър, в зависимост от вида спорт, в който участвате. И участници, и зрители бързат. Спортистите, които търсят вълнение и нови предизвикателства, биха намерили спорта за привлекателен.

Приключенски състезания

Приключенските състезания са популярен отборен спорт, в който състезатели се състезават в каяк, бягане и планинско колоездене, за да завършат курс за определен период от време.

Успехът на отбора в този спорт зависи от способността на участниците да си сътрудничат и да се ориентират в курса както психически, така и физически. Приключенските състезания могат да продължат от няколко часа до няколко дни.

Международният планински маратон Каримор, първоначално състезаван през 1968 г., е в основата на историята на приключенските състезания. Съвременните приключенски състезания също се раждат от този факт.

спорт на катеренето

Традиционното катерене е вдъхновение за спорта на спортното катерене. Катерачите в спортното катерене разчитат на котви, прикрепени към скали, за да ги държат на стената. Силата, издръжливостта, скоростта и трудността на маневриране са най-важните аспекти на спорта.

В спортното катерене се използват въжета, дамски превръзки, щафети и ремъци. Някои катерачи предпочитат да използват специализирани обувки и тебешир за допълнително сцепление.

Дължината и трудността на маршрутите за спортно катерене варират значително от един катерач до друг. Размерът на пистите варира от малки спринтове на едно поле до големи маратони с много трасета. В повечето състезания по катерене маршрутът обикновено не надвишава 30 метра и има стръмно изкачване.

Присъединяването към олимпийската програма за първи път през 2021 г. даде значителен тласък на спорта катерене. Състезанието по спортно катерене на Олимпийските игри е разделено на три основни категории:

Целта на оловното катерене е да завършите маршрут за предварително определено време. Победители са алпинистите, достигнали най-високия връх.

Скоростно катерене: Целта е да се изкачи предварително определен вертикален път за възможно най-кратко време. Победителят е отборът или индивидът, който завърши първи във времето.

Когато се състезават в боулдър, атлетите се опитват да преминат поредица от все по-взискателни фиксирани маршрути.

В Русия, Швеция и Финландия, където всяка година се провежда Световното отборно първенство по ледени състезания, най-популярният мотоциклетен леден спорт, състезания със скорост на лед или мотоциклетни ледени състезания са много популярни. В спорта са представени както остри, така и не-закрепени класификации, включително състезания на дълги разстояния.

Ледените състезания с автомобили са изключително популярни във Франция, където се провежда ежегодната серия Trophée Andros. Само няколко официални мача се провеждат извън Съединените щати. Повечето други шампионати по автомобилни ледени състезания се съхраняват регионално в посредствени пространства за аматьори и развлекателни шофьори.

You may also like
Състезания

Най-често срещаните видове автомобилни състезания.

1 Mins read
Спортът на автомобилните състезания е огромен в световен мащаб, като състезанията се провеждат на различни исторически състезателни писти. В този списък има…
Състезания

Състезания от висок клас на Audi се завръща!

1 Mins read
Завръщането на Audi R8 LMS GT2 в европейската серия Fanatec GT2 през 2022 г. беше обявено от Състезания от висок клас като…
Моторни спортовеСъстезания

Елиът преодолява препятствията, а Ларсън се класира за плейофите.

1 Mins read
Чейс Елиът се върна след неуспешен питстоп, заради който изостана с една обиколка малко преди средата на състезанието в събота вечер на…