Спортистите участват в снежни състезания на специално изградени полета или естествено покрит със сняг терен. Лавините състезания като състезателен спорт са сравнително ново явление, родено от нарастващата мания за моторни шейни. Това е екстремен спорт, който изисква много смелост, практика и талант, за да участвате. Спортът е изключително популярен в САЩ, Канада и Европа.

Моторните шейни могат да бъдат разделени на различни отбори въз основа на техния капацитет на двигателя и лигите често включват състезания в различни от тези категории. Имаше и моторна шейна и други предпазни средства за спортистите.

Снежните състезания могат да бъдат разделени на няколко категории. Най-известното събитие е снокросът на ESPN X Games (известен още като сноукрос) по отношение на зрителския интерес. Подобно на мотокроса, снокросът е състезание, в което състезателите се състезават директно един срещу друг на специална писта с много препятствия.

Спортистите се състезават в скоростни състезания, които се състоят от определен брой вериги около специално изградена овална или кръгла писта. Състезанията от точка до точка на дълги разстояния, при които атлетите започват и завършват на различни места, са друг често срещан вид състезание.

Състезателните писти могат да варират от една четвърт миля овална до една миля дълга писта, в зависимост от вида на състезанието. Състезанията се провеждат на равни, заледени писти и черни писти, покрити с дебел слой сняг. Има два вида състезания: тези, които позволяват гуми с пирони, и такива, които не позволяват.

В Русия, Швеция и Финландия, където всяка година се провежда Световното отборно първенство по ледени състезания, най-популярният мотоциклетен леден спорт, състезания със скорост на лед или мотоциклетни ледени състезания са много популярни. В спорта са представени както остри, така и не-закрепени класификации, включително състезания на дълги разстояния.

Ледените състезания с автомобили са изключително популярни във Франция, където се провежда ежегодната серия Trophée Andros. Само няколко официални мача се провеждат извън Съединените щати. Повечето други шампионати по автомобилни ледени състезания се съхраняват регионално в посредствени пространства за аматьори и развлекателни шофьори.

Писта за мотоциклети

На мотоциклетната писта (известна още като Speedway) ездачите се състезават на овални писти за много обиколки. Пистите за мотоциклетни скоростни писти са с дължина между 250 и 400 метра. Колкото по-дълъг е маршрутът, толкова по-висока е версията.

Всяко състезание има четири обиколки и се състезава от четирима състезатели. Топлината се използва за организиране на състезания. За всяко състезание колоездачите получават точки въз основа на тяхната крайна позиция. Първото място получава 3 точки, второто получава 2 и третото получава 1 точка, за да завърши в последните три. Не се присъждат точки на състезателя, който завърши на 4-то място или не завърши състезанието. Победител в състезанието е ездачът, който е събрал най-много точки след събитието.