Състезанията с отворени колела са най-популярната форма на моторен спорт, въпреки че състезанията със спортни коли са на второ място. Тъй като повечето производители се състезават в състезания на ниво GT (Grand Touring), техните превозни средства изглеждат като техните високопроизводителни SUV. Следователно тази серия от състезания вероятно е тази с най-разпознаваемите коли. Сред състезателните автомобили, използвани в тази серия, са прототипите на Lamborghini Huracan, Ferrari 488, Chevrolet Corvette, Nissan GT-R и Porsche 911, които са непроизводствени състезателни превозни средства с уникални характеристики на каросерията, високопроизводителни двигатели и странен дизайн. и се състезавайте в тази серия.

Състезанията в тази серия могат да продължат от 2,5 до 24 часа, в зависимост от събитието. 24-те часа в Дейтона, 24-те часа на Нюрбургринг и 24-те часа на Льо Ман са три от най-разпознаваемите състезания в света. Тези състезания продължават 24 часа и са истинско изпитание за издръжливост както за състезателите, така и за машините.

Състезанията със спортни автомобили се управляват от редица признати организации, включително de l’Ouest Car Club (ACO) и Международната асоциация за моторни спортове (IMSA). Ще използваме анализите на клас ACO в следващия раздел, за да разберем по-добре как ултрабързите прототипни автомобили и GT колите споделят курса.

Състезателните автомобили в сегмента GT могат да бъдат класифицирани като LMGTE PRO или LMGTE AM. Професионалните бегачи се състезават в секция LMGTE PRO, докато аматьори се състезават в секцията LMGTE AM. LMP1 и LMP2 са два отделни класа прототипи в класа LMP. Автомобилите в LMP1 са хибридни и неелектрически, докато тези на LMP2 имат 4,2-литров V8 двигател Gibson и са малко по-тежки. Категорията LMP1 е отворена само за професионалисти и производители, докато пиратите могат да се състезават в категорията LMP2. Според AOC, настоящите състезателни превозни средства LMGTE ще бъдат премахнати в полза на GT3 от 2024 г.

SCCA предлага два прототипа и GT клас за шофьори любители, за да разграничат своите секции. Възможно е да се изградят голямо разнообразие от прототипи на превозни средства в категориите P1 и P2, докато категорията GT има само “силуетни” версии от серията спортни автомобили.

Автомобил за турнета

За съжаление, Tour Car състезанията са най-популярни в Германия, Обединеното кралство, Холандия и Австралия, където спортът е най-популярен. Състезателните автомобили от тази серия са базирани на легални пътни превозни средства, които са значително модифицирани. В този списък има голяма конкуренция, защото няма много разлики между автомобилите.

От спринтове до издръжливост, състезанията от серията Touring Car варират от няколко мили до няколкостотин мили (три часа или повече). Любителите на спортни автомобили могат да избират от различни състезания, включително SC, World Touring Car Cup (WTCC), Британски шампионат за туристически автомобили (BTCC) и Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) (DTM).

Широка гама от производители на автомобили се състезават за серията Touring Car. Състезателните автомобили могат да имат различни аеродинамични критерии и критерии за ефективност, тъй като всяка серия има свои собствени правила. В по-голямата си част туристическите автомобили имат 600 конски сили и същия дизайн като техните братовчеди, тръгващи по пътя.