Състезанията с мотоциклети са спорт за развлечение и състезание, в който професионални и любителски състезатели се състезават по магистрали, писти, затворени трасета и естествени терени.

Мотоциклетизмът се развива успоредно с развитието на автомобилните спортове и често съвпада с него. В много древни автомобилни състезания от град на град, като например състезанието Париж-Виена, е имало мотоциклетен клас. През 1897 г. триколесният мотоциклет de Dion доминира в този спорт, но двуколесните мотоциклети като Werner бързо поставят началото на нова ера в състезанията. Международната купа е създадена през 1904 г. от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM), която обединява пет нации: Австрия, Дания, Франция, Германия и Обединеното кралство. Първото състезание за международната купа се провежда в Дурдан, Франция, през 1905 г. Състезанието Tourist Trophy (TT) обаче става най-известното от всички европейски мотоциклетни състезания. Първото състезание TT се провежда на остров Ман през 1907 г. на трасе, което в продължение на десетилетия се превръща в най-известното в света.

Със създаването на Федерацията на американските мотоциклетисти в Ню Йорк през 1903 г. започват мотоциклетните състезания в Северна Америка. До 1924 г. тази организация прераства в Американската мотоциклетна асоциация, която функционира и до днес. От 1937 г. насам състезанието на 200 мили (320 км) в Дайтона е най-популярното в САЩ. То се провежда на същата пътна писта като 24-часовото автомобилно състезание в Дайтона. Мотоциклетните състезания за Голямата награда (в смисъл, че са значимо събитие в страната, в която се провеждат) започват да се провеждат в Съединените щати малко след завръщането на автомобилните състезания след края на Първата световна война. Състезанията за Голямата награда на Белгия започват през 1921 г., а в Германия състезанията за Голямата награда на мотоциклетите започват през 1925 г., като през следващата година примерът е последван от състезанията за Голямата награда на Нидерландия.

По отношение на разнообразието си мотоциклетните състезания са сравними със състезанията с автомобили. Най-разпространени са шосейните състезания, триалът, спидуей, мотокросът, драг състезанията, състезанията на лед и изкачванията на хълмове.

Пътните състезания се провеждат на затворени трасета, които могат да включват части или всички обществени пътища. Световните шампионати за шосейни състезания с мотоциклети започват през 1949 г. Мотоциклетите са разделени на много класове в зависимост от обема на двигателя – от 50 куб. см до 125, 250, 350, 500 и 750 куб. см. През цялата година местни клубове и организации от цял свят са домакини на своите международни шосейни състезания.

Мотоциклетните изпитания, които водят началото си отпреди Първата световна война, са състезания на дълги разстояния с бавно темпо по магистрали и извън тях, при които скоростта не е решаващ фактор. (Вижте например мотоциклетно изпитание.) Състезанията на спидуей започват в Австралия в началото на 20-те години на миналия век и се провеждат на къси, плоски, овални писти на къси разстояния. Машините са изключително леки, с минимални резервоари за гориво и спирачки.

Мотокросът е състезание, състоящо се от много обиколки по затворено трасе, разположено на неравен, естествен терен. Състезанията по мотокрос започват в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век в Обединеното кралство и на европейския континент, а до 60-те години на миналия век популярността им като спорт за зрители нараства. През 60-те години на ХХ в. то е показано за първи път в Северна Америка, като първата редовно планирана серия от състезания по мотокрос се провежда през 1970 г. (За повече информация вижте мотокрос.)

Американските драг състезания с мотоциклети започват около 1950 г. Този стил на състезание се състои от поредица от състезания по ускорение или максимална скорост между двама състезатели на дълго четвърт миля право трасе с гладка настилка. Състезанията с мотоциклети на лед започват в Скандинавия през 30-те години на миналия век и оттогава се разпространяват и в други страни с умерен климат. Състезанията се провеждат на замръзнали езерни овали или на покрити с лед писти на стадиони, като мотоциклетите се оборудват с гуми с шипове (шипове). Изкачванията на хълмове с мотоциклети са състезания по изкачване на шосе, в които се състезава всеки мотоциклетист. В даден момент се движи само една машина.